15 Şubat 2009 Pazar

LAZER EPİLASYON

Lazer epilasyon
Lazer Epilasyon

Çağımızın modern epilasyon yöntemi Lazer epilasyondur. Dalga boylarına göre farklı lazer tipleri ve cihazları mevcuttur. Bunlar alexandrite, diode, nd yag ve ruby olarak isimlendirilmektedir. Kıl yapısı, cilt rengi ya da uygulama yapılacak vücut bölgesine göre farklı lazerlerin kullanılması başarıyı artırmaktadır. Olası yan etki riskini azaltmaktadır. Bazı durumlarda ise ıpl ya da mavi ışık gibi foto epilasyon yöntemleri tercih edilebilmektedir.

Alexandrite, diode lazerler ile mavi ışık, IPL (fotoepilasyon) yöntemleri merkezlerimizde bulunmaktadır. Uzmanlarımız merkezlerimizde cilt tipi, kıl rengi, yapısı ve uygulanacak vücut bölgesine göre size en uygun lazer tipini seçerler.

Daphne”nin farklı lazer ve ışık sistemlerini bünyesinde bulundurmasının sebebi bilimsel yayınlarda farklı cilt tiplerinde, farklı kıl tiplerinde ve farklı vücut bölgelerinde farklı lazer sistemlerinin daha başarılı olduğunun gösterilmiş olmasındandır.

Teknolojiyi, bilimsel yayınları yakından takip eden bir ekibe sahibiz ve bu nedenle farklı dalga boyundaki lazer ve ışık kaynaklarını merkezlerimizde kullanmaktayız.

Başarılı sonuç için Lazer epilasyon uygulaması Cilt rengi ve kıl yapısına en uygun lazer tipi ve dozunun seçimi ile başlamalıdır.

Lazer epilasyon
Bazı vücut bölgelerinde ve bazı cilt ve kıl tiplerinde tiplerindeinde alexandrite lazerleri tercih ediyoruz. Alexandrite tipi lazerlerin dalga boyu 755 nm dir.

Alexandrite lazer dalga boyu kıla rengini veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından iyi emilir. Pulse denen özelliği long pulsed olan cihaz cildin korunmasında önemlidir. Bu özellik güvenli uygulama olanağı sağlar. Pulse özelliği yeni kuşak lazerleri eskilerinden ayıran en önemli farklardan biridir.

Lazer epilasyon uygulaması sırasında cilt soğutulmalıdır. Bu uygulama ciltte problem oluşmasını önler. Cilt, lazer epilasyon esnasında korunmuş olur ve acı hissi azaltılır. Bizim kullandığımız alexandrite lazer sistemine ilave edilmiş bir cihaz sayesinde aktif soğutma yapılmaktadır. Burada kullanılan materyal hava soğutma sistemi olarak bilinmektedir.

Lazer epilasyon artan bir insan kitlesi tarafından istenmeyen tüyler için tercih edilir hale gelmiştir.

Lazer epilasyon yönteminin başarısı şunlara bağlıdır; uygulanan vücut bölgesi, cilt tipi (cilt rengi), kıl kalınlığı, kıl rengi ve hormonal bileşenler. Lazer epilasyon, tüm bunlar dikkate alındığında vücut bölgeleri için ortalama 6 seans da başarıyla kıl yoğunluğunu ve/veya kalınlığını azaltmaktadır. Yüz bölgesinde seans sayısı kişiye ve hormonal problemine göre farklı olabilmektedir. Ortalama 10 seans gerekebileceği kabaca söylenebilir.

Lazer epilasyon uygulaması sırasında hafif ağrı olabilir. Bu ağrı çamaşır lastiği çarpma hissi gibi, karıncalanma ya da hafif iğne batması şeklinde tarif edilmektedir.

Bugün lazer epilasyon nazik, modern ve uzun süreyle tüyleri azaltan ya da yok eden epilasyon çeşididir denilebilir.

LAZER EPİLASYON ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
En az 1 ay öncesine kadar ağda, depilasyon gibi kılları kökünden koparan işlemleri yapılmamış olmalıdır. Lazer epilasyon seansında etkinin en iyi olabilmesi için kıllar kıl kökünde olmalıdır. Yani anagen denilen aktif büyüme evresinde olmalıdır. Lazer epilasyon seansından en az 1 ay öncesine kadar güneş banyosu amaçlı güneşlenilmemiş ve solaryuma gidilmemiş yani kısaca bronzlanılmamış olmalıdır. Yakın zamanda yapılmış kısa süreli bir güneş banyosu bile seansı yapacak kişiye bildirilmelidir. İlk seans ya da test seansı öncesi kıllar traş edilmeden görülmelidir. Kıl yapısı değerlendirilir gerek görülürse sonuç takibi için fotoğraf çekilebilir. Sonraki seanslarda 3 gün önceden traş yapılabilir.

LAZER EPİLASYON TEST UYGULAMASI NEDİR?
Uzmanlarımız gerekli gördükleri bazı kişilerde ya da isteyenlere test atışları yaparlar. Bu bazı durumlarda doz tespiti ya da kişinin lazer ile tanışması açısından avantaj sağlayabilir korkuları yenebilir.

LAZER EPİLASYON İÇİN HAZIRLIKLAR NELERDİR?
İlk görüşme öncesi hiçbir uygulama yapmadan doktorumuzun kılları görmesinde fayda vardır. İlerleyen seanslarda Lazer epilasyon uygulamasından 3 gün önce bölgenin evde uygun şekilde jilet ile traş edilmesi vakit kaybını önler. Lazer epilasyon uygulanacak alana lokal anestezik krem uygulaması nadiren gerekir. Etkin soğutma uygulanabilirse genellikle anestezik maddeye çoğunlukla gerek kalmaz. Ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde lokal anestezik kremler 1 saat öncesinden strech film kapatılarak uygulanırsa ağrıyı azaltır.

LAZER EPİLASYON NASIL YAPILIR?
Lazer epilasyon yapılacak alan traş makinası ya da jilet ile kısaltılır. Alexandrite lazerlerde genellikle traş makinası tercih edilir. Kullanıcı ve uygulanacak kişiye lazer ışınlarından gözleri koruyan gözlükler takılır. Gözlüksüz işlem yapılmamalıdır. Sonra kullanıcı el aleti yardımı ile lazer uygulamasına başlar. Lazer epilasyon cihazları ışık enerjisini bir el cihazı yardımıyla uygularlar. Lazer makinası içinde oluşan lazer ışığı el aleti ile cilde ulaştırılır. Lazer epilasyon sırasında el cihazı yardımı ile tekrarlayan lazer atışları cilde uygulanır. Her lazer atışı ciltte belli bir alanı tarar. Bu lazer atışı sonrası kıl kökü ısı ile tahrip olur. Bu sayede uygun dönemde olan kıl kökleri yeni kıl üretme fonksiyonunu tamamen yada kısmen uzun süreli olarak kaybeder.

LAZER EPİLASYON SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Lazer epilasyon seansından sonra hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik yani ödem oluşur. Lazer epilasyon seansı sonrası oluşan bu reaksiyon genellikle 1–2 saat içinde azalarak yok olur. Bazen 1–2 güne kadar da uzayan hafif kızarıklık olabilir. Bu bölgesel reaksiyon için nemlendirici kremler çoğunlukla yeterli olur. Lazer epilasyon uygulanan kişilere, Lazer epilasyon uygulaması sonrasında dikkat edecekleri hususlarla ilgili detaylı bilgi verilir. Lazer epilasyon uygulaması yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını ya da güneş banyosu yapılmamasına dikkat edilmelidir.

LAZER EPİLASYON ZARARI VARMIDIR?
Bazı hassas ve koyu ciltlerde ya da yüksek enerjili Lazer epilasyon seanslarında ciltte yüzeysel kabuklanma oluşabilmektedir. Genellikle kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadiren bu kabuklanma sonrasında deride renk değişikliği dediğimiz açılma (hipopigmentasyon) ya da koyulaşma (hiperpigmentasyon) oluşabilir. Etkilenen kişilerin çoğunda deri 4–6 ay içinde normale döner. Bazen bu süre uzayabilir ve nadiren kalıcı olabilir. Skar dokusu denilen deride iz oluşumu çok nadirdir ve ciddi derecede yanık oluştuğu durumlarında görülebilir. Bu problemler nadir görülen durumlardır.

LAZER EPİLASYON İÇİN NEDEN BİRDEN FAZLA SEANS GEREKLİDİR?
Lazer epilasyon uygulanan vücut bölgesine göre seans sayısı değişmektedir. Yüz bölgesinde seans sayısı ortalama 10 dur. Kıl kökünün bir kısmı vücut bölgesine göre değişmekle birlikte dinlenme zamanındadır. Lazer epilasyon seansı sadece uygulanan bölgedeki aktif büyüyen tüylerin köklerine etki edebilmektedir. Dinlenme halindeki kıl kökü lazer epilasyon uygulamasından etkilenmemektedir ya da çok az etkilenmektedir. Bu yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte 1–2 ay aralıklarla tekrarlayan uygulamalar yapılmak zorundadır. Çoğunlukla 1–2 ay arayla yapılan 6 uygulama sonuç için yeterlidir. Bu yolla uygulanan ve yukarda sayılan özelliklere göre değişmekle birlikte kıl miktarı anlamlı derecede azalmaktadır.

1 yorum: